Home » Știință » Semnele de viață extraterestră ar putea fi ascunse în praful spațial

Semnele de viață extraterestră ar putea fi ascunse în praful spațial

Publicat: 30.03.2023

Tomonori Totani, un astrobiolog de la Universitatea din Tokyo, propune ca, de fapt, căutarea vieții dincolo de Terra să fie extinsă la studierea prafului spațial.

În lucrarea sa publicată în jurnalul International Journal of Astrobiology, el sugerează că praful spațial ar putea adăposti semne de viață aruncate în aer de pe alte planete de impactul cu asteroizi.

În ciuda eforturilor depuse de mulți ani de cercetători, nu au fost găsite niciodată dovezi ale vieții dincolo de Pământ.

Există două motive posibile pentru acest lucru: primul este că nu există altă viață acolo unde să fie găsită. Al doilea este că nu dispunem de tehnologia necesară pentru a o găsi din cauza distanțelor mari implicate.

Praful spațial ar putea adăposti semne de viață extraterestră

O parte a problemei, notează Totani, sunt provocările legate de studierea exoplanetelor aflate la milioane de kilometri distanță. Din această cauză, el sugerează o abordare alternativă – studierea prafului spațial care a aterizat pe Pământ.

Un astfel de praf poate fi găsit în câmpurile de gheață din jurul polilor, notează el, sau poate în atmosferă.
Totani remarcă faptul că asteroizii lovesc planete din toată galaxia Calea Lactee și, de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, ei ridică resturi.

În cazul unor lovituri mai mari, unele dintre aceste resturi ar putea fi aruncate atât de violent încât să scape din câmpul gravitațional al planetei și să se îndrepte spre spațiu. Iar dacă planeta respectivă ar putea găzdui viață, o parte din aceste dovezi ar putea fi aruncate împreună cu ea ca parte a granulelor de praf din spațiu.

Dovezi ale unor resturi spațiale de pe Marte au aterizat pe Pământ

Totani sugerează că dimensiunea optimă a grăunțelor de praf spațial este de aproximativ 1 micrometru – astfel de grăunțe mici ar fi suficient de mari pentru a transporta dovezi de viață, dar suficient de mici pentru a scăpa de planeta lor și de gravitația stelei lor.

De asemenea, ar putea călători suficient de repede pentru a ajunge pe planete îndepărtate, cum ar fi Pământul. El a calculat că aproximativ 100.000 de astfel de granule aterizează pe Pământ în fiecare an.

Astfel de boabe, sugerează el, ar putea purta urme de viață care își au originea pe alte lumi și ar putea fi analizate pentru biosemnături. El mai notează, într-un comunicat de presă, că au fost găsite dovezi ale unor resturi spațiale de pe Marte care au aterizat pe Pământ, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Doi meteoriți care au lovit Pământul dezvăluie misterele din spațiul cosmic

Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate

Oamenii de știință au detectat oxigen creat de organisme vii în spațiul din jurul Pământului

Adrenalina devine toxică în spațiu, au descoperit elevii unei școli primare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase